Het zijn de donkere dagen voor Kerstmis, en misschien dit jaar wel donkerder dan ooit.
Want we zitten grotendeels binnen, hebben weinig uitjes.
In de periode dat we in andere jaren elkaar opzochten, samen uit eten gingen of in de kroeg zaten, moeten we nu ons vertier thuis opzoeken.
Het o zo grote Netflix blijkt toch beperkter dan gedacht, de tijd van de ‘gezellige’ zoomborrels lijkt voorbij.
*Hanneke Tutupoly, reading time: 5 min
Top2000 en Dragon?
Licht in duisternis: kerst
Omdat Sinterklaas ook anders is, storten we ons massaal op de kerstdagen. Half november verschenen de eerste kerstbomen in de woonkamers. Bij nepbomen kan ik me daar nog iets bij voorstellen, maar ook de echte worden al volop verkocht. “ Zit daar nog een naald aan op 25 december?” vraag ik me af.
Maar al 22 jaar is er nog een vast baken in de decembermaand: de Top 2000.
Nationaal evenement met voldoende afstand: de Top2000
Begonnen als ludiek evenement in 1999, om mensen te laten stemmen op de ‘plaat van de eeuw”. De jaren daarna waren bijzonder: Radio 2 voor het eerst 24/7 in de lucht, 6 dagen non stop muziek, verschillende DJ’s maar eigenlijk 1 programma. De songs werden langer, dus was meer zendtijd nodig. Dit jaar wordt 25 december toegevoegd.
Jaar voor jaar zag je het groeien, op steeds meer locaties de radio aan. Op allerlei werkplekken waar normaal geen radio te horen is, schalt de Top2000 uit de speakers of uit de voor deze gelegenheid meegebrachte transistor. Luisteren via internet is ook populair.
Top voor grijze duiven
Een paar jaar geleden was de Top2000 een evenement voor ouderen, het gemiddelde publiek van NPO2 bestaat uit 40-plussers, dus vreemd is het niet. Des te opvallender dat blijkt dat de laatste jaren blijkt dat het aantal jongeren dat stemt sterk toeneemt. Verfrissend dat nu ook muziek van de laatste jaren haar entree maakt, het is niet meer de top van sixties en seventies.
Bohemian Rhapsody forever?
Diverse luisteraars van de oudere garde vinden dat het na al die jaren tijd wordt voor een andere nummer 1 dan Bohemian Rhapsody van Queen. Want het lijkt vaste prik, in alle jaren is Queen slechts 4x onttroond: 1x door Avond van Boudewijn de Groot, 2x door Hotel California van The Eagles en in 2015 door Imagine van John Lennon.
Maar wat blijkt nu: de jongere stemmers hebben massaal Bohemian Rhapsody op hun lijst staan. En dat is niet vreemd, want zij zijn opgegroeid met de Top2000. Voor hen is op 31 december afsluiten met Queen inmiddels een traditie die zij willen houden.
Stemmen als ontspanning of stress
Ach ja, dat stemmen. De social media en de radio roepen ertoe op. Op Facebook delen vrienden hun stemlijsten. Voordat deze lijsten definitief worden gemaakt delen veel mensen hun keuzestress: 35 songs kiezen is toch een kwestie van “Kill your darlings”.
Voorkeurslijstje invoeren met Dragon 15 spraakherkenning
Artiesten die met een paar nummers in de voorkeurslijst staan, maar nooit een hoge notering kregen, roepen hun fans op om op één bepaald lied te stemmen en zo de krachten te bundelen.
Hoe dan ook, het is iets dat ons bezighoudt en afleiding brengt in deze saaie tijden.
Aanzet tot een Sentimental Journey
Het maken van keuzes kan er ook toe leiden dat je je verzameling van CD’s of platen weer eens doorspit. Doorzoeken van je Spotify vind ik toch weer iets anders maar werkt ook.
Weemoed, herinneringen…
Ooit hadden we een relatie die probeerde om zijn hele platencollectie met spraakherkenning in kaart te brengen. Dat werd moeilijk omdat hij de uitvoerende artiesten en de songs niet herkend kreeg.
Stemmen met Dragon spraakherkenning?
Zou het inlezen van de hele Top2000 lijst met Dragon hiervoor een goede oplossing zijn?
Misschien de moeite waard om eens te proberen, we hebben moeten de avonden toch vullen.
Hoe vul je het lexicon met woorden van de lijst TOP2000?
De titels van de songs in de namen van artiesten in de Top2000 zijn heel vaak Engels. Dragon Individual is veelal ingesteld in het Nederlands. Dus dat betekent dat je een uitdaging hebt om de herkenning goed te krijgen wanneer je titels van songs en namen van artiesten uit wilt spreken. Dat geldt natuurlijk niet wanneer de artiesten Nederlands zijn en de titel van de song Nederlandstalig is.
Ik kan het hebben over het nummer “Avond” van Boudewijn de Groot. Dit alles gaat prima met spraakherkenning die ingesteld is in het Nederlands.
Wanneer ik het echter heb over Stairway To Heaven van Led Zeppelin, dan zal de herkenning door Dragon waarschijnlijk niet goed zijn.
Wanneer je trainingen hebt gevolgd, dan weet je hoe je de herkenning van termen goed kan krijgen. Er zijn wat trucjes te verzinnen binnen Dragon om namen en uitdrukkingen, ook al zijn ze in het Engels, toch goed te krijgen. De sleutel om herkenning goed krijgen ligt altijd in het lexicon. Deze kan je aanpassen naar je eigen smaak. Je kan zelfs overwegen om een nieuw lexicon aan te maken speciaal voor Top-2000-gerelateerde dictaten.
Wanneer je bang bent om je bestaande spraakprofiel te verpesten, is het verstandig om voor deze test even een nieuw spraakprofiel aan te maken.
De lijst van de Top 2000 is via de website van NPO Radio 2 te downloaden als Excel of PDF. Dat is handig want dan heb je een digitaal bestand dat je in Dragon weer kan toepassen. Om deze lijst te kunnen gebruiken in Dragon, moet je hier een tekstbestand van maken.
Dus in Excel kies je voor Bestand Opslaan Als. Vervolgens kies je bij bestandstype voor Tekstbestand, en geef je er een naam aan. Dit bestand sla je op op een makkelijk terug te vinden locatie.
In Dragon Professional kies je voor “lijst met woorden en woordgroepen importeren”.
Dit is te vinden in het menu lexicon. Volg deze wizard, en importeer het zojuist opgeslagen tekstbestand. Dragon zal vervolgens alle woorden en titels die nog niet in het lexicon staan vinden.
Selecteer al deze woorden, zodat deze toegevoegd worden aan het lexicon.
Wanneer er woorden bij zitten die je vaker gaat gebruiken, is het verstandig om deze ook met de stem te oefenen.
Het oefenen kan je dan natuurlijk ook achteraf nog doen via de lexiconbewerker.
Deze test heb ik zelf even uitgevoerd. En het is echt leuk om te doen. Dus een excuus om je te vervelen is je bij deze ontnomen.
*Hanneke Tutupoly