Spraakherkenning voor het onderwijs en studie


Met spraakherkenning in het onderwijs wordt leren een fluitje van een cent!

Spraakherkenningssoftware in het onderwijs wordt veelvuldig gebruikt. Spraakherkenning (spraakinput) en voorleesprogramma’s (spraakoutput) worden toegestaan tijdens de officiële examens.

  

Spraakherkenning is niet alleen handig om snel en eenvoudig met de computer te werken maar ook voor mensen met beperkingen zoals Dyslexie en alle lichamelijke beperkingen.

 

Opleidingslokaal Cedere
Opleidingslokaal Cedere

Licenties Dragon Professional 16 Education

Voor Studie en Onderwijs zijn er speciale prijzen. Dit zijn licentieprijzen per installatie, dus niet per licentie. De software is één keer te installeren. 

Meerdere gebruikers op dezelfde computer kunnen gebruik maken van deze Dragon Professional 16 installatie.

Handig voor studiecentra en bibliotheken waar meerdere studenten achter dezelfde computer werken.

Voor het onderwijs levert Cedere diverse versies (spraakherkenning en Imaging PowerPDF) voor onderwijsinstituten. 

 

Spraakherkenning:


Basisonderwijs
Bij spraakherkenning in het basisonderwijs wordt al snel gedacht aan dyslexie. Daar is spraakherkenning inderdaad een goed hulpmiddel voor. Er zijn verschillende voordelen. Ten eerste kunnen kinderen hun eigen teksten terugluisteren. Zodoende kunnen zij oefenen met de auditieve verwerking van klanken; iets waar kinderen met dyslexie vaak moeite mee hebben. Ook kunnen kinderen meelezen met wat zij geschreven hebben.

 

Spraakherkenning werkt dan als instrument om de eigen tekst te controleren, wat dyslectici vaak moeilijk vinden. Daarnaast kan spraakherkenning helpen bij problemen met het vloeiende van schrijven. Sommige dyslectici ervaren tijdens het schrijven dat zij de draad van de tekst moeilijk kunnen vasthouden. Ieder woord kost immers meer inspanning dan bij een niet-dyslecticus. Bij spraakherkenning hoeven dyslectici echter niet te spellen; zij hoeven zich alleen maar te focussen op de grote lijn van het verhaal.
 
Cedere heeft voor kinderen een speciaal programma. Naast dat wij een speciale docent hebben voor kinderen, zijn er ook eenvoudige verhalen om Dragon Professional te laten wennen aan de stem van een kind.

Speciaal onderwijs
Van diverse scholen, waaronder speciaal basis onderwijsscholen en Mytylscholen, krijgt Cedere opdrachten om leerlingen te begeleiden met spraakherkenning. Vaak stellen deze scholen met behulp van Cedere een testopstelling op, om een leerling te laten kennismaken met spraakherkenning. Bij kinderen met een dubbele handicap zorgt Cedere voor koppelingen met ander noodzakelijke computeraanpassingen en uitbreidingen.

Voortgezet onderwijs
Op het voortgezet onderwijs worden diverse vakken gegeven waarbij spraakherkenning een uitkomst kan bieden. Ten eerste natuurlijk bij de talen. Dragon Group heeft Nederlands, Duits, Frans en Engels als mogelijkheid. Ten tweede moeten leerlingen op de middelbare school verslagen schrijven, zoals boekverslagen en het zogenaamde ‘profielwerkstuk’. Met spraakherkenning kunnen leerlingen snel en foutloos hun verslagen dicteren.
 
De trainingen zijn aangepast aan het niveau, de problematiek en de levensstijl. Op diverse scholen worden proefwerken, tentamens en examens al met behulp van spraakherkenning afgenomen. Wij leren de leerlingen zelfs chatten met spraakherkenning, zodat zij net als hun vrienden en vriendinnen kunnen communiceren.

Hoger beroepsonderwijs
In het beroepsonderwijs wordt er van de student veel verslaglegging verwacht. Studenten die moeite hebben met taal kiezen soms bewust voor een praktisch beroep. Helaas vindt er ook in praktische beroepen verslaglegging plaats. De druk die op een student ligt en de tijd die hij hiermee bezig is maken dat een studie, ten onrechte, soms te vroeg wordt afgebroken. Spraakherkenning kan een uitkomst bieden. Bij Projecten vind je meer informatie over het gebruik van spraakherkenning in het HBO en MBO.

Universiteit
Op universiteiten levert Cedere meestal aan de hoogleraren en professoren en soms aan studenten. Bij het promoveren en schrijven van vakgerichte documenten is spraakherkenning een goede aanvulling. Men kan gemakkelijk testresultaten noteren, verslag doen van interviews, artikelen schrijven of voorbereiden op lezingen. Tevens kan je in het Engels inspreken: de taal waarin de internationale wetenschap publiceert. Dit alles kan met de stem en handsfree.