AI, Articifical Intelligence, heeft mij altijd getriggerd. Een AI-systeem is multi inzetbaar en wanneer je het systeem goed inricht wordt het een goede ondersteuning voor de medische wereld.
We zien dat Nuance met de producten DMO en DPA gebruik maakt van AI en dat de herkenbaarheid met 33 % is gestegen ten opzichte van de oude methode met statistieken. Deep learning in combinatie met AI.
* door Godie Vierbergen
Zelf ben ik als werknemer groot geworden in een ziekenhuis op de afdeling Radiologie. Na enkele jaren heb ik de overstap gemaakt naar de ICT op de afdeling Radiologie, zowel voor de Images als de computersystemen. In die tijd kon dat nog met weinig mensen, tegenwoordig zijn het complete afdelingen met meer dan 100 medewerkers. De wereld verandert.
Radiologie is altijd een voorloper geweest op het medisch-technisch gebied. Als beginnende ICT-er heb ik het eerste project medische spraakherkenning in Nederland geleid. Niet vreemd dat ik na vele jaren een bedrijf in spraaktechnologie ben gestart. Maar daarover lees je meer op mijn LinkedIn Profiel.
Dermatologie en AI
Bij Dermatologie zie je dat de huisarts een foto van een verdacht plekje kan maken en een AI-systeem al een eerste indruk geeft. Is het kanker? Bij twijfel kijkt de dermatoloog mee (Tweakers).
Een ander voorbeeld is SkinVision. De app van SkinVision herkent huidkanker (App Store). Je maakt een foto van een verdacht plekje en stuurt ze naar de service, een algoritme geeft de eerste beoordeling.
Radiologie en AI
Elke radioloog heeft een bepaalde foutmarge bij het beoordelen van röntgenfoto’s. Dat is normaal, er gaan vele foto’s door zijn handen, of eigenlijk over het scherm. De specialist bekijkt ook de foto’s, kent de patiënt en leest het verslag van de radioloog. Zo is er een dubbele check bij de beoordeling van röntgenfoto’s.
Articifical Intelligence kan radiologen helpen om röntgenfoto’s van de longen te analyseren, zo blijkt uit een eerste onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Radboudumc en Bernhoven dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Radiology. AI-software is even goed in voorspellen of er longafwijkingen zijn op röntgenlongfoto’s als radiologen.
Bij dit onderzoek werd een AI-systeem vergeleken met 6 onafhankelijke lezers. Het resultaat door het AI-systeem voor detectie van COVID-19 op röntgenfoto's van de borst (Thorax AP) was vergelijkbaar met de zes onafhankelijke lezers.
In dit onderzoek werd alleen de COVID-19 borstradiologie (Thorax AP) onderzocht. Het AI onderzoek loopt al langer en dit is een deel van het totale resultaat. Om volledig op AI te kunnen vertrouwen zullen ze database moeten blijven vullen met röntgenfoto’s naast het verslag van een radioloog die de foto’s beoordeelt. De AI resultaten in vergelijking met de referenties.
COVID-19 en AI
AI kan een belangrijke rol spelen bij triage voor COVID-19, vooral in omgevingen met weinig middelen. Vanuit de hele wereld kunnen de artsen borstfoto’s insturen en door een AI-systeem halen. De kwaliteit van de apparatuur is wel van belang, zo blijkt uit het onderzoek.
Waarom is het nog niet optimaal?
Zoals bij alle AI-systemen, de databases moeten wel gevuld zijn. Hoe meer informatie hoe beter te analyseren. Wanneer we weer naar spraakherkenning van DMD en DPA kijken zien we dat de foutmarge steeds kleiner wordt. Bij het goed gebruiken van DMD en dus deep learning aanscherpen, kan Dragon beter kiezen en zijn de resultaten uiteindelijk beter.
Voor Radiologie hebben we het hier alleen nog over Thorax-en en COVID-19 herkenning; het analyseren van foto’s. Moeilijkheidsgraad… ? Goed nieuws, het gaat werken!
HiX voor de Radiologie biedt ondersteuning voor het volledige werkproces. Van aanvraag en planning van onderzoeken tot en met uitgebreide beeldinzage en verslaglegging vanuit het EPD.
RIS binnen HiX
HiX bevat een zeer compleet radiologie-informatiesysteem dat het proces volledig ondersteunt. Van het aanvragen en ordering van onderzoeken tot het plannen en aansturen van werklijsten en de modaliteiten. Dit is volledig geïntegreerd met uw PACS om de onderzoeken te beoordelen en te verslaan. Daarnaast worden de MDO's , aansturing van bespreeklijsten, interventies, materiaalregistratie en het vastleggen van toegediende medicatie ondersteund. Voor de verslaglegging biedt HiX een integratie aan met de spraakherkenningssoftware van de zorginstelling.
Daarnaast gebruikt Cedere de spraakoplossing op basis van de Dragon Medical One van Nuance.