Gedachtelezen komt weer een stapje dichterbij dankzij werk van wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze ontwikkelden een wiskundig model waarmee ze in de hersenen kunnen ‘zien’ naar welke letter een proefpersoon kijkt.
Waarom is dit interessant?
De aanpak is vergelijkbaar met hoe we geloven dat de hersenen voorkennis combineren met sensorische informatie. Zo kun je de lijnen en rondingen in deze tekst pas als letters herkennen nadat je hebt leren lezen. Dat is een belangrijk gegeven.
Verder hopen ze het model te gebruiken om ervaringen als verbeelding of dromen te decoderen en te zien wat er precies in de hersenen gebeurt tijdens deze subjectieve ervaringen. Het model kan heel snel decoderen, dus misschien wordt het decoderen van gedachten tijdens het denken haalbaar. Dan kunnen ze verlamde patiënten helpen die niet meer in staat zijn om met hun lichaam te communiceren.
Een onderzoeksgroep van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit is er nu in geslaagd om een stap verder te gaan en uit de meetgegevens af te leiden waarnaar een proefpersoon kijkt.
Het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit is een onderzoekscentrum dat zich richt op het begrijpen van menselijke cognitie en gedrag in gezondheid en ziekte. Het instituut bestaat uit honderden internationale onderzoekers die zich inzetten voor de bevordering van hersen-, cognitieve en gedragswetenschappen en het verbeteren van gezondheid, onderwijs en technologie.
Het Donders Instituut focust zich op vier onderzoeksthema’s:
- Taal en Communicatie
- Perceptie, Actie en Besluitvorming
- Ontwikkeling en levenslange plasticiteit
- Natuurlijk Rekenen & Neurotechnologie
Daarnaast draagt het onderzoek aan het Donders Instituut bij aan de ontwikkeling van brein-computerinterfaces, neuromodulatie, kunstmatige intelligentie, robotica, virtual reality en sensoring.
Met voorkennis konden de letters worden gelezen. Dat wil zeggen dat wanneer je niet kunt lezen, de letters lijntjes lijken en geen woorden. Een interessant onderzoek die zeker een vervolg moet krijgen.
Nog even en we hebben spraakherkenning niet meer nodig. Moeten we allemaal de fMRI in. Het onderzoek is omgezet in een proefschrift en Cedere zal de ontwikkelingen volgen omdat het een interessant onderzoek kan zijn voor onze Dragon gebruikers.
Wat is een fMRI?
Een fMRI, of functionele MRI, is een variant op de MRI-scan die wordt gebruikt om de plaats van hersenactiviteit te bepalen. Met functionele MRI wordt een 3D-afbeelding van de hersenen gemaakt, waarbij te zien is waar en wanneer in de hersenen hersenactiviteit plaatsvindt.
Tijdens een fMRI moet de patiënt opdrachten uitvoeren. Een groot voordeel van fMRI is dat deze onderzoekstechniek bijna geen belasting is voor de patiënt en er wel een beeld van de hersenen in actieve toestand verkregen kan worden.
De werking van fMRI is gebaseerd op het meten van het verschil tussen zuurstofrijk en zuurstofarm bloed op basis van hun aantrekkingskracht tot de MRI-magneet. Als een bepaald gebied van de hersenen actief is tijdens het uitvoeren van een opdracht, zal dat gebied meer zuurstof gebruiken. Dit is zichtbaar op de fMRI.
fMRI is een veelgebruikte techniek in wetenschappelijk onderzoek. Op deze manier kunnen onderzoekers nagaan welke gebieden in de hersenen betrokken zijn bij complexe taakverrichtingen. Deze taakverrichtingen kunnen betrekking hebben op waarneming, motoriek maar ook op hogere cognitieve functies zoals het geheugen, de taal en het bewustzijn.
Waarom is gedachten lezen zo belangrijk?
Gedachten lezen zou een nieuwe vorm van communicatie mogelijk kunnen maken, vooral voor mensen die moeite hebben met traditionele communicatiemethoden, zoals mensen met bepaalde handicaps.
Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het idee van gedachten lezen ook ethische en privacykwesties met zich meebrengt. Het zou essentieel zijn om duidelijke grenzen en regels te hebben om misbruik te voorkomen.
Het rapport van brain reading
Proefschrift van Sanne Schoenmaker
Lineaire reconstructie van waargenomen beelden van menselijke hersenactiviteit - ScienceDirect