Typ je ‘Leven makkelijk maken’ in bij Google Zoeken dan vindt Google ongeveer 22.900.000 resultaten (0,58 seconden). Bijna 23 miljoen resultaten. Meer dan 500.000 video’s en 286.000 Nieuwsberichten. Met vele tips: 6,7,8,10, 11 etc.. oneindig veel tips.
Voor de grap heb ik de volgende zoekactie ingetypt: ‘leven moeilijk maken’ en daar vind ik 20 miljoen resultaten. Bij de resultaten staan dan titels als: ‘4 tips om je leven minder moeilijk te maken’ of ‘Het jezelf onnodig moeilijk maken, hierbij 7 tips…’
Wanneer je dit zo bekijkt is er een groot probleem in Nederland, vrij vertaald, we hebben een moeilijk leven. Wat kan spraakherkenning dan nog oplossen voor het zware leven dat we leiden/lijden?
Natuurlijke spraakherkenning wordt steeds beter
Op het internet vind je veel items over spraakherkenning. In 2003 beweerden we al dat natuurlijke spraakherkenning steeds beter wordt. En dan kunnen we elk jaar weer dezelfde opmerking vermelden. Want… het is inderdaad zo dat de herkenning steeds beter wordt.
Nuance sleutelt bij elke nieuwe versie aan de herkenning en vooral de natuurlijke herkenning. Zodat we gewoon kunnen praten en de woorden, zinnen en afkortingen worden omgezet in tekst of via spraakopdrachten worden uitgevoerd.
Niet alleen Nuance is op high end aan het programmeren met AI, ook Google, Microsoft en Philips zijn actief bezig met de nieuwe methode van speech technologie. Zodat we professioneel kunnen dicteren en ons werk verbetert en versnelt.
Voice assistenten beheren ons leven
Vorige week werd tijdens een medisch congres gevraagd wie thuis een voice assistent gebruikt. Ik stond versteld, een groot gedeelte van de aanwezigen gebruikt thuis een voice assistent van Google of Apple, en het zijn helemaal geen nerds. Bij een klein onderzoekje onder de aanwezigen bleek dat vooral de handigheid de reden was.
Snel iets opzoeken op het internet, radio, temperatuur regelen enzovoorts. Een voice assistent maakt het leven makkelijker 🍏. We wennen aan het standaard werken met onze stem, waarom nog typen of zoeken op een klein schermpje?
Dragon brengt verandering in het leven van studenten
Naast op het werk en thuis is er een grote groep gebruikers aanwezig in het onderwijs. Vaak hoor ik dat spraakherkenning niet geschikt is voor jongeren, zij kunnen snel typen en zijn niet gewend aan dicteren. Het tegendeel is waar, zij zijn juist gewend aan spraakherkenning en zien de voordelen.
Studenten kunnen zichzelf uitdrukken door gewoon te spreken. Typen en spelfouten vormen niet langer een hindernis of vertragende factor 🧑🎓.
Het schrijven van thesis en proefschriften gaat een stuk eenvoudiger met Dragon spraakherkenningssoftware.
De ontwikkelingen gaan zo hard, daar is geen rapport tegen aan te schrijven
Onderzoeksbureaus zoals Rathenau onderzoeken het gebruik en verantwoord gebruik van spraaktechnologie (speech recognition technology). Hier een rapport uit 2020 Hoor wie het zegt. Ook andere onderzoeksbureaus leveren onderzoeksrapporten.
Echter gaan de ontwikkelingen exponentieel vooruit, daar is niet tegenaan te schrijven. Volg onze informatie nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen