Tommy Wieringa schreef zijn nieuwste boek voor een witte muur
Tommy Wieringa heeft een nieuw boek geschreven: Nirvana. In een praatprogramma beschrijft hij dat hij altijd naar een witte muur kijkt wanneer hij een boek aan het schrijven is. Voor hem was dit door toeval ontstaan. Voor mij ook omdat de kasten die hier ooit stonden zijn verplaatst, er is niets voor in de plaats gekomen.
Als ik dicteer, zoals ik nu doe, focus ik me op een witte muur. Dat raad ik ook aan in de cursus Leren Dicteren. Het is beter om niet te kijken naar wat de spraakherkenning opschrijft, maar om je gedachten te volgen en je blik op de witte muur of iets vergelijkbaars te houden.
Tijdens een instructie wordt aangeven dat wanneer je gaat dicteren en je een creatief document of een professioneel document wilt maken met de stem, je beter niet actief kan meelezen omdat dit je uit je concentratie haalt. Anders ben je meer de tekst aan het redigeren dan dat je de doelen en subdoelen gestructureerd benoemt.
Toch blijven je ogen wel trekken naar dat document op je beeldscherm, met de vraag of zich daadwerkelijk letters vertonen en of de tekst wel in het juiste document verschijnt. Het blijft moeilijk.
Ik heb zelf gemerkt dat het niet alleen de witte muur is maar dat ook rondlopen tijdens dicteren helpt om professionele documenten of e-mails te schrijven. Zoals bij het telefoneren. Soms helpt het om enkele onderwerpen vooraf op een papiertje te schrijven (met een pen) zodat je de lijn van het verhaal wel blijft volgen.
Voicerecorder:
Ben jij iemand die liever in de natuur loopt en daar zijn of haar creatieve geest gebruikt, dan is een recorder meer geschikt. Je kan kiezen voor een digitale recorder zoals de app van SpeechLive of een fysieke voicerecorder van bijvoorbeeld Olympus of Philips. Heb je moeite met het dicteren van punten en komma's dan gebruik je de recorders meer voor het luchten van je gedachten.
Kun je wel goed punten en komma’s dicteren dan is het erg prettig om deze opname of audio met behulp van spraakherkenning om te zetten in tekst. Maak je gebruik van een Backoffice of secretaresse en een digitale recorder, dan stuur je het dictaat door naar het kantoor en zij zetten de audio om in tekst met of zonder spraakherkenning. Dit kan met Philips SpeechLive of Olympus ODMS.
Rondlopen voor concentratie:
Voor kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren of moeizaam leren wordt vaak door leerkracht geadviseerd om tijdens het oefenen van de woordjes te bewegen, te zoeken naar een beweging die ondersteunt. Rondjes lopen door de kamer of de trap op en neer rennen of lopen door de tuin en ondertussen je gedachten laten stromen. Het leren van woordjes gaat dan een stuk eenvoudiger.
Wanneer je op kantoor wil dicteren, kun je gebruik maken van een draadloze headset of microfoon. Dit geeft je meer bewegingsvrijheid en comfort. Een advocaat die ik ken, gaat altijd staan en rondlopen als hij dicteert. Hij heeft geen witte muur nodig, maar een tafel waar hij omheen kan ijsberen. Als hij klaar is, controleert en verbetert hij de tekst op zijn scherm. Zoek zelf naar de werkmethode die bij jou past!
De witte muur voor een creatieve geest:
Witte muren kunnen een positief effect hebben op je creativiteit. Ze kunnen je helpen om je ruimtelijk en helder te voelen, wat je kan stimuleren om nieuwe ideeën te genereren. Wit is een neutrale kleur die je niet afleidt of overweldigt. Het kan je een gevoel van rust en inspiratie geven. Wit kan ook je denken verhelderen en je openstellen voor nieuwe mogelijkheden.
Natuurlijk is creativiteit een persoonlijk proces en heeft iedereen andere voorkeuren voor zijn of haar omgeving. Sommige mensen houden van kleur en dynamiek, terwijl anderen liever een eenvoudige en sobere omgeving hebben. Het belangrijkste is dat je een omgeving kiest die bij jou past en waarin je je op je gemak voelt.
Zijn groene en blauwe muren niet beter:
Anders dan creatief en helder dicteren, geeft WHO aan dat rustgevende kleuren beter zijn voor het welbevinden. Echter moet je bij dicteren juist je geest niet volledig ontspannen maar actief benutten.
Blog: Groene en blauwe ruimtes zijn goed voor de geestelijke gezondheid - Cedere
- WHO benadrukt belang van groen voor mentale gezondheid
- WHO benadrukt belang van groen voor mentale gezondheid
- Onderzoek naar blauw en groen
- Positieve effecten aan de gezondheidzorg
- Onderzoek in Spanje en Portugal
- Hoeveel kleuren groen zijn er?
- Is er een standaard kleur groen gebruikt in het onderzoek?
- Geven blauwe ruimtes positieve effecten aan de gezondheid?
- Andere voordelen aan een blauwe omgeving
- Groene planten op je werkplek
- Slimme verlichting van Philips in ziekenhuizen
- Groene en rode vlakken in een klaslokaal
- Aarde, Vuur, Lucht en Water
Albert Einstein schijnt ooit gezegd te hebben (voor zover het te controleren is) dat een chaotisch bureau een chaotische geest geeft. Maar wat geeft een leeg bureau?…
Wat geeft een lege muur? ...Betere resultaten met professioneel dicteren!
Dicteren met philips speechlive
Philips SpeechLive is een dictation workflowoplossing voor dicteren en transcriptie. Met SpeechLive kunnen auteurs gesproken audio snel omzetten in geschreven vorm. SpeechLive maakt het communicatieproces efficiënter.
SpeechLive is cloudgebaseerd en is daarom altijd en overal beschikbaar, via een voice recorder, microfoon of de smartphone app. Er is geen ingewikkelde installatie nodig.