Het gevaar van onderrapportage

Het gevaar van onderrapportage

Onderrapportage wordt door Cedere een ‘data lek’ genoemd, het vergeten van data door niet direct te rapporteren.

 

Onderrapportage is een veel voorkomend probleem op tal van terreinen, van misdaadstatistieken tot gezondheidszorggegevens. Het verwijst naar het verschijnsel waarbij incidenten of voorvallen niet nauwkeurig worden gedocumenteerd of gerapporteerd, wat leidt tot een aanzienlijk verschil tussen de werkelijke en de gerapporteerde cijfers.

 

Deze discrepantie kan verstrekkende gevolgen hebben en van invloed zijn op besluitvorming, de toewijzing van middelen en het algemene begrip.

Complexe rapportageprocessen:

Complexe rapportageprocessen kunnen ook leiden tot onderrapportage. Als meldingsprocedures ingewikkeld en tijdrovend zijn, of uitgebreide documentatie vereisen, kunnen individuen worden ontmoedigd om überhaupt melding te maken.

De implementatie van gebruiksvriendelijke software en het versnellen van documenteren door het gebruik van sjablonen en dicteren met spraakherkenning in plaats van typen, kan het proces vereenvoudigen. Spreken gaat 5 keer sneller dan typen.

Onderrapportage bij bijwerkingen geneesmiddelen:

In de gezondheidszorg onderkennen patiënten mogelijk niet het belang van het melden van bijwerkingen of medische fouten, wat mogelijk kan leiden tot het voortbestaan van onveilige praktijken. Het verbeteren van de voorlichting en het bewustzijn over rapportagemechanismen kan dit probleem helpen verminderen en individuen stimuleren om naar voren te komen.

 

Een onderzoek uitgevoerd door Moore et al. (2018) ontdekten dat slechts een fractie van de bijwerkingen aan de regelgevende instanties wordt gemeld. Door niet te melden ontstaan gevaarlijke situaties. In Europa zie je grote verschillen per land qua bijwerking meldingen. 

Onderrapportage door werkdruk

Door onderrapportage bij hoge werkdruk kunnen onveilige situaties ontstaan. Naast het ‘vergeten’ te rapporteren is een vermoeide geest ook niet in staat om te onthouden wat in ernstige situaties is gebeurd. Op een dag gebeurt er zo veel dat de gebeurtenissen door elkaar lopen en onjuist of niet wordt gedocumenteerd.

 

Andere praktijkvoorbeelden zijn de accountmanagers met meer dan 5 bezoeken per dag en die denken te weten wat is afgesproken met de klant of lead. Aan het einde van de dag of soms de week, zijn de aantekeningen nauwelijks leesbaar of is men het onderwerp vergeten.

 

Een mogelijke oplossing hiervoor is de recorder-app met spraakherkenning in een secure omgeving zodat direct na elk bezoek of gesprek notities kunnen worden ingesproken. In sommige gevallen zelfs als tekst in het dossier.

Onderrapportage bij alcohol, voeding of druggebruik

Onderrapportage bij verslavingen zijn bekend bij het CBR en zorginstellingen. Nauwelijks eten en toch aankomen, blijkt in de praktijk toch anders te liggen. Twee biertjes per dag, wordt door de arts vaak verdubbeld weergegeven in een dossier.

 

Om stoornissen in drugsgebruik (conform DSM-5) vast te kunnen stellen is een clinicus afhankelijk van een combinatie van anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek. Het gebruik van valide vragenlijsten of screeningsinstrumenten kan het onderzoek ondersteunen. De patiënt of client is niet altijd betrouwbaar in zijn uitspraken.

Wat is dan OverrapWat is dan Overrapporteren? porteren?

Overrapporteren komt vooral voor bij beschouwende beroepen. Uitgebreide documentatie is verleidelijk wanneer het moeilijk is om samen te vatten, onzeker over de inhoud, angst om teksten weg te laten. Startende medewerkers documenteren in het begin té uitgebreid.

 

Huisartsen vinden overrapportage lastig, lezen liever alleen de conclusie of adviezen. In de mentale gezondheidszorg wordt uitgebreide documentatie nauwelijks teruggelezen.

 

Een juridisch dossier bestaat uit vele aspecten en aanhalingen, elke regel of woord kan anders worden geïnterpreteerd. Uitgebreide rapportage kan dan wel weer wel nuttig zijn.  

 

De rapportage moet afgestemd zijn op het publiek dat ermee werkt. Alle informatie moet feitelijk juist zijn en door iedereen begrepen worden. Daarnaast moet de verslaggeving vanuit een objectief perspectief worden geschreven.

 

De rapportage mag alleen de Key Performance Indicators (KPI’s) bevatten die nodig zijn voor de doelstellingen. De nadruk ligt hier op het concentreren op de essentiële zaken en niet op het opnemen van alle beschikbare meetgegevens.

 

Na een uitgebreid onderzoek dat wij, Cedere, samen met Saxion Hogelschool hebben uitgevoerd bleek dat wanneer met spraakherkenning in een dossier wordt gewerkt, meer tekst in het dossier terecht komt. Bij dit onderzoek werden fysiotherapiepraktijken gevolgd. Het probleem bij deze praktijken was dat er juist sprake was van onderrapportage. We vonden zelfs dossiers met alleen een smileys bij bepaalde onderwerpen. 

Spraakherkenning voor verschillende vakgroepen:

Medisch
Legal
Professionals
Functiebeperkt
Finance

Lees verder:


Op zoek naar spraakervaringen van de volgende generatie?

Op zoek naar spraakherkenning van de volgende generatie

 

Deep learning techniek bij de nieuwste versie Dragon heeft als voordeel dat er vooraf meer kennis in het netwerk wordt geplaatst. De beginherkenning is vele malen hoger door jarenlange ervaring van auteurs, gebruikers en programmeurs. Duizenden uren van woorden inspreken en trainen met diverse testers uit meerdere dialectgebieden verschaffen veel data.

Lees verder over op zoek naar spraakherkenning van de volgende generatie.

Kan migreren naar de cloud me geld besparen?

Kan migreren naar de Cloud me geld besparen

Wat zijn de kosten-baten van de Cloud?

 

Voordelen van een Cloudomgeving. Kostenbesparing is een van de belangrijkste redenen waarom organisaties overstappen van on-premises IT-systemen naar Cloud gebaseerde omgevingen. Veel organisaties hebben echter nog steeds moeite om te begrijpen of migreren naar de Cloud financieel zinvol is, dus hier zijn enkele tips waarmee je rekening moet houden.

Lees verder over Kan migreren naar de Cloud me geld besparen.