Is eeuwige jeugd haalbaar?
“Forever Young”, het is iets waar zowel de wetenschap als individuele personen mee bezig zijn.
Hoewel het nog de vraag is of iedereen voor altijd jong wil zijn, is toch fijn om in elk geval op een goede, fitte manier oud of ouder te worden.
Dat is zeker mogelijk, al is het niet voor iedereen weggelegd om net als John Starbrook in 2018 de marathon van Londen op 87-jarige leeftijd uit te lopen.
De medische wetenschap is toch goed op weg?
Terwijl de farmaceutische industrie druk zoekt naar middelen die ons ouder laten worden (en daardoor voor hen lucratief zijn) lijken heel andere zaken grote invloed te hebben op hoe we ouder worden.
Veel kwalen en ongemakken die op latere leeftijd de kop opsteken zijn het gevolg van de afbraak van spierweefsel.
Dat je naar mate je ouder wordt minder fysiek kunt is onontkoombaar, maar tot pakweg je 70e gaat dat heel gestaag en klapt je gezondheid niet in één keer naar beneden.
Hoe blijf je fit?
Het blijkt belangrijk dat je al vroeg, liefst in je tienertijd en twintiger jaren, sportief en actief bezig bent. In deze leeftijd bouw je namelijk veel spieren op.
Omdat wij mensen van oorsprong ons voedsel bij elkaar zochten door te jagen en te plukken of op andere wijze te verzamelen moesten we ons hele leven lang actief blijven.
De “krasse knar” was meer standaard dan uitzondering.
Wanneer je een actieve bejaarde vergelijkt met een vijftiger die een zittend leven leidt, blijft de vraag of het niet de laatste is die ouder lijkt voor zijn leeftijd vanwege de inactieve leefstijl? In plaats van dat we de oudere als uitzonderlijk fit zien.
Ouderdom komt met gebreken, toch?
Zijn we niet dusdanig gewend aan een inactieve leefstijl dat we zijn gaan geloven dat bepaalde kwalen als diabetes 2 en hart- en vaatziekten het normale gevolg zijn van ouder worden?
Onze gemiddelde leeftijd neemt toe, maar de periode waarin we hiervan zonder ongemakken kunnen genieten doet dat niet.
Onderzoek in Engeland wijst uit dat dankzij de voortschrijdende medische kennis de gemiddelde oudere mens in 2035 minimaal 4 kwalen zal hebben.
Wat kan je er nu aan doen? 30+, 40+ of ouder, jammer, maar te laat?
Hoewel medicijnen steeds beter worden, is er ( los van eventuele doping) nog altijd geen middel dat de spiermassa vergroot en de spierkracht laat toenemen.
Ben je 20er of 30er? Maak trainen of sportief bezig zijn een onderdeel van je vaste leefpatroon. Je zal er, zeker wanneer je het kunt vasthouden, later veel profijt van hebben.
Leuk om te horen dat je het beste op jonge/jongere leeftijd actief kunt worden, maar wat wanneer dat voor jou inmiddels een gepasseerd station is?
Je kunt nu super sportief worden, al is het maar de vraag of je de knop zozeer kunt omzetten dat je nu alsnog een optimale gezondheid bereikt. Dat kan, maar is zeker niet voor iedereen weggelegd.
Gelukkig is het niet zo dat je dan alle hoop moet laten varen.
Fanatiek sporten is geen verplichting.
Er is zeker nog altijd winst te halen in het doen van kleine aanpassingen in je dagelijkse routine.
Is het te doen om lopend of fietsend naar je werk te gaan?
Of kom tijdens het werk in beweging: pak de trap, haal je eigen koffie, loop wat vaker naar die collega in plaats van dat je mailt of belt, vergader eens staande, dicteer terwijl je staat of rondloopt, er zijn zoveel manieren om actiever bezig te zijn.
Opbouw van conditie zonder naar een sportschool te gaan of achter een bal aan te rennen: het kan op zoveel andere manieren.
Maak een wandeling maar slenter niet en loop in een steviger tempo door.
Ga met je partner een avondje dansen, dat is win-win: beweging én quality time.
En zo samen op weg naar een fitte oude dag.