4 jaar geleden schreven we een blog over 12 kantoortrends die binnen 5 jaar niet meer bestaan. Hoe staat het er nu voor?
We nemen de blog nogmaals door. Wat is ondertussen weggegaan, wat is gebleven? Nieuwe innovaties op kantoor
De wereld van het werk verandert voortdurend, en dat geldt ook voor de kantooromgeving. Nieuwe technologieën, trends en behoeften leiden tot nieuwe innovaties op kantoor die de productiviteit, het welzijn en de samenwerking van de werknemers kunnen verbeteren. In dit artikel bespreken we enkele van de meest recente en interessante innovaties op kantoor die de toekomst van het werk kunnen vormgeven.
Een van de nieuwe innovaties op kantoor is de opkomst van slimme gebouwen. Slimme gebouwen zijn gebouwen die gebruik maken van sensoren, kunstmatige intelligentie en internet of things om het energieverbruik, de veiligheid, het comfort en de efficiëntie van het gebouw te optimaliseren. Slimme gebouwen kunnen bijvoorbeeld de temperatuur, de verlichting, de ventilatie en de toegang tot het gebouw automatisch aanpassen aan de behoeften en voorkeuren van de gebruikers. Slimme gebouwen kunnen ook real-time data verzamelen en analyseren over het gebruik van het gebouw, de aanwezigheid van de werknemers, de luchtkwaliteit en andere factoren die van invloed zijn op de prestaties en het welzijn van de werknemers.
Een andere nieuwe innovatie op kantoor is de integratie van virtual reality (VR) en augmented reality (AR) in de werkprocessen. VR en AR zijn technologieën die een gesimuleerde of verrijkte omgeving creëren waarin de gebruikers kunnen interageren met digitale elementen. VR en AR kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden op kantoor, zoals training, vergaderingen, presentaties, ontwerp, prototyping en simulatie. VR en AR kunnen de werknemers helpen om nieuwe vaardigheden te leren, beter te communiceren en samen te werken met collega's op afstand, complexe problemen op te lossen en creatiever te zijn.
Een derde nieuwe innovatie op kantoor is de toepassing van biophilic design. Biophilic design is een ontwerpbenadering die gericht is op het verbinden van de mensen met de natuur door middel van het gebruik van natuurlijke elementen, materialen, kleuren, vormen en patronen in de kantoorruimte. Biophilic design kan bijdragen aan het verminderen van stress, het verbeteren van de stemming, het stimuleren van de concentratie, het verhogen van de tevredenheid en het bevorderen van de gezondheid van de werknemers. Biophilic design kan onder meer bestaan uit het toevoegen van planten, water, daglicht, hout, steen, groene muren en daken, natuurlijke geluiden en geuren aan het kantoor.
Lees de blog: kleuren op kantoor
Deze nieuwe innovaties op kantoor zijn slechts enkele voorbeelden van hoe het werk in de toekomst kan evolueren. Door gebruik te maken van deze innovaties kunnen bedrijven hun concurrentievoordeel vergroten, hun werknemers aantrekken en behouden, hun impact op het milieu verminderen en hun bedrijfscultuur versterken.
Na 4 jaar opnieuw kantoortrends bekijken
Welke kantoortrends zouden zijn verdwenen? En welke zijn gebleven?
Toekomst voor spraakherkenning?
Het komt ongetwijfeld steeds vaker voor dat een jonge werknemer aan de iets oudere garde moet vragen hoe dat faxapparaat nu weer precies werkt. Hoewel we bij bepaalde kantoortrends ervan overtuigd zijn dat ze altijd zullen blijven bestaan, blijkt dat later toch niet altijd het geval.
Deze 12 kantoortrends zijn vermoedelijk binnen vijf jaar al volledig uit het kantoorbeeld verdwenen.
De professionele netwerksite LinkedIn heeft meer dan 7.000 professionals uit 10 verschillende landen bevraagd om te achterhalen welke tools en trends we niet meer in kantoren zullen terugvinden.
De meeste trends zijn gewoonweg ouderwets en achterhaald, omdat de technologie vandaag in staat is om ze te vervangen door iets anders én beters.
Resultaat 4 jaar geleden:
De resultaten van de studie leidden tot de volgende ‘bedreigde kantoortrends’:
1. Kopieermachines: 13% (*)
2. Visitekaartjes: 15%
3. Kantoren met een deur: 16%
4. USB-sticks: 17%
5. Kantoorhokjes’: 19%
6. Het kantoor in de hoek voor managers/leidinggevenden: 21%
7. Formele zakelijke kleding zoals kostuums, dassen, panty’s: 27%
8. Desktop computers: 34%
9. Vaste telefoons: 35%
10. Standaard werkuren: 57%
11. Faxmachines: 71%
12. Bandrecorders: 79%
(*) … is er zeker van dat deze tegen 2017 niet meer aanwezig zullen zijn op de werkvloer.
Vergelijk met nu:
Gekomen op de werkvloer.
1. Kopieermachines: Nog steeds aanwezig, de markt vraagt erom. Dan wel in combinatie met een printer en workflow oplossingen.
2. Visitekaartjes: Ik kreeg er laatst weer twee..
3. Kantoren met een deur: Nog steeds aanwezig, al werken meer mensen thuis.
4. USB-sticks: Veel minder dan voorheen, handig om onderin je tas te hebben.
5. Kantoor‘hokjes’: Nog steeds volop aanwezig bij overheden.
6. Het kantoor in de hoek voor managers/leidinggevenden: Nog volop aanwezig
7. Formele zakelijke kleding zoals kostuums, dassen, panty’s: Minder door het thuiswerken, bovenkant is door online vergaderen nog officieel.
8. Desktop computers: Nog volop aanwezig, misschien iets meer laptops in verhouding, echter de vaste werkplekken hebben nog steeds een desktop computer.
9. Vaste telefoons: Vaste telefoon zie je steeds minder . Voip telefonie heeft een snelle opmars gemaakt. Flexibel werken en dus telefoneren is in deze tijd zeer handig.
10. Standaard werkuren: Ja nog steeds, de meeste medewerkers houden er toch van om op vaste werktijden te werken. Online overleg is meer noodzakelijk en geeft houvast aan deze periode.
11. Faxmachines: Deze komen we alleen nog tegen bij Advocatenkantoren. De online versies van Faxen zijn wel in trek. Juist met PowerPDf wordt het faxen een stuk makkelijker.
12. Bandrecorders: Ze zijn er nog, we verkopen nog steeds analoge dicteerapparaten en bandjes. Het is zelfs lucratief om bandjes te verkopen, door de schaarste zijn ze kostbaar geworden.
Hoe KAN Cedere helpen optimaliseren?
Cedere is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van slimme oplossingen voor diverse producten. Of het nu gaat om software, hardware, cloud of data, Cedere kan je helpen om jouw kantoorwerk efficiënter en effectiever te maken.
- Kopieermachines: Cedere verkoopt PowerPDF. Je maakt een foto met je smartphone en importeert deze als een pdf. Verder is het hele documenten proces te optimaliseren met BPM: Business Proces Management.
- Visitekaartjes: Hier doen we niet speciaal wat mee. Social media geven voldoende informatie over een persoon en in combinatie met de huidige CRM systemen.
- Kantoren met een deur: Met Dragon Anywhere werk je flexibel over de hele wereld, dus ook thuis aan de keukentafel en in hotels.
- USB-sticks: Hier doet Cedere verder niets mee. Software wordt via een online data-server aangeboden.
- Kantoorhokjes’: Momenteel is werken vanuit huis normaler geworden. Zie bij punt 3 welke oplossing daarbij hoort.
- Het kantoor in de hoek voor managers/leidinggevenden: Leidinggevenden zullen er de komende jaren nog wel zijn. Ook al wordt de organisatie platter, iemand moet beslissingen nemen.
- Formele zakelijke kleding zoals kostuums, dassen, panty’s: Voor Cedere maakt het niet uit met wie wij werken. Iedereen die onze producten gebruikt is welkom en geven we de beste service.
- Desktop computers: Onze producten zoals spraakherkenning en dicteren, werken via een smartphone en de cloud. Speechlive van Philips, ODMS van Olympus en Dragon Anywhere van Cedere. Allemaal online producten.
- Vaste telefoons: Cedere verkoopt diverse apps voor op smartphones, van diverse leveranciers.
- Standaard werkuren: Werken in de cloud en over de hele wereld, dat gaat niet op vaste werktijden. 24/7 kun je de dictaten versturen en als tekst downloaden.
- Faxmachines: Een goede vervanger is de PowerPDF of Omnipage van Kofax. Zie alles hierover bij Business Proces Management BPM.
- Bandrecorders: Ze zijn er nog, de bandjes. Wil je beter dan ga je werken met Digitaal Dicteren en/of spraakherkenning. Voor beiden valt wat te zeggen.
- Misschien was het een ideaal om vele zaken achter je te laten en is er door de COVID-19 een wens om je aan de standaardwerkmethoden te houden. Wat brengt de toekomst?